19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Sjenica Srbija Tutin

Abdurahmanović na funkciji direktora duže od 16 godina, Novi Pazar, Sjenica i Tutin imaju znatno manje penzionera u odnosu na druge gradove u Srbiji

Foto: RTV Novi Pazar PrtSc

Direktor Filijale Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) u Novom Pazaru Mirsad Abdurahmanović duže od 16 godina je na toj funkciji. Kako je potvrđeno za SNEWS on je od 22.05.2008. godine direktor Filijale u Novom Pazaru.

Za sada nema zvaničnih podataka da je neko drugi u postkomunističkom periodu uspio duže i u kontinutetu da ostane na poziciji direktora neke državne institucije u Novom Pazaru.

Član je Glavnog odbora Sandžačke demokratske partije (SDP), inače jedan od bliskih saradnika i prijatelja Rasima Ljajića.

Prema informacijama od javnog značaja dostavljenih iz PIO Fonda, ovaj direktor i partijski funkcioner, Mirsad Abdurahmanović je u junu ove godine primio platu u neto iznosu od 154.595,14 dinara.

PIO Fond je odgovoru na pitanja od 19. jula ove godine naveo da Filijala u Novom Pazaru broji 30 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 5 zaposlenih na određeno vrijeme po obimu povećanog posla.

Također su distavljeni podaci o neto zaradi za svakog zaposlenog u Filijali PIO u Novom Pazaru.

Predočeno je i da u Filijali u Novom Pazaru u posljednjih pet godina nije bilo disciplinskih postupaka protiv zaposlenih i da je načelnik u toj filijali Radoslav Milić na svoju inicijativu raskinuo radni odnos.

Radoslavu Miliću, zaposlenom na mjestu načelnik Odjeljenja za PIO u Filijali Novi Pazar, radni odnos je prestao sporazumnim raskidom radnog odnosa, na osnovu pisane inicijative zaposlenog. Prije prestanka radnog odnosa Radoslavu Miliću je nadređeni bio direktor Filijale Novi Pazar.

Novi Pazar, Sjenica i Tutin nema nikog sa najvišim iznosom penzije

Zvanični je podatak da na teritoriji Filijale Novi Pazar (uključujući Tutin i Sjenicu) najniži iznos penzije prima 7.466 korisnika, a korisnika sa najvišim zakonskim iznosom penzija nema.

Invalidsku penziju prima 5.135 korisnika, a starosnu 12.369. Novi Pazar, Sjenica i Tutin zajedno imaju preko 163 hiljade stanovnika.

Najviša penzija od 1. januara 2025. godine, za 45 godina staža iznosi 230.145, 48 dnara, dok najniža penzija od 1. januara 2006. godine 24.987,67 dinara.

Broj korisnika penzije i broj osiguranika po filijalama i opstinama decembra 2023. godine pokazuje da drugi gradovi u Srbiji, odnosno filijale sa približnim brojem stanovnika imaju znatno veći broj penzionera, ali i osiguranika.

M.Halilović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: