28 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Protest roditelja uhapšenih mladića i navijača najavljen za danas ispred Višeg suda u Novom Pazaru

Za danas u 14 sati ispred zgrade pravosudnih organa u Novom Pazaru neformalno je najavljen protest roditelja uhapšenih mladića i navijača zbog sumnje da su u ponedjeljak učestovali u sukobu s policijom.

U pozivu građanima Novog Pazara da javno izraze nezadovoljstvo, upućenom preko društvenih mreža, navodi se da su djeca nedužna i nezakonio pritvorena.

“Pozivamo roditelje da nam se pridruže na ovom protestu, jer su naša djeca nedužna i bez dokaza nezakonio pritvorena. Ne smijemo biti taoci politike”, piše u tom pozivu.

Bisera Biševac, majka jednog od uhapšenih, je u pozivu za ovaj protest navela da joj je sin zdravstveni radnik, da je uhapšen prilikom pružanja pomoći povrijeđenom licu,, i da u tom trenutku bio slučajni prolaznik.

Ona je istakl da je njenom sinu potrebno bolničko liječenje, ali da joj je dežurni ljekar rekao da je “s vrha dobio naredbu da pritvoreni u ovom slučaju ne smiju biti hospitalizovani.

“M. je potrebno bolničko liječenje, ljekar je donio odluku da bude hospitalizovan i kao majci mi je saopštio da je dobio naredbu iz vrha da momci koji su nezakonito pritvoreni ni pod kojim sulovima ne smiju biti hospitalizovani”, objavila je ona na FB-u.

Dodala je i da je prilikom privođena uhapšenih bila svjedok da su, kako je istakla, na vrlo grub i neprofesionalan način izvodili momke iz službenih vozila, da je to jako potreslo i da je majka jednog od momaka onesvestila, te je intervenisala služba Hitne pomoći.

Izrazila je i razočarenje prema fudbalerima i Upravi Fudbalskog kluba Novi Pazar koaja, ističe,nije oglasio povodom ovog slučaja, kao gradonačelniku Nihatu Biševcu koji je na sve ovo ostao imun.

Postupajući u vezi događaja tokom fudbalske utakmice između Novog Pazara i Partizana Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru je dana 23.10.2024. godine donijelo naredbu za sprovođenje istrage, kojom je pokrenuta istraga protiv jedanaest osumnjičenih lica. Njima je Viši sud u Novom Pazaru odrefio pritvor u trajanju do 30. dana.

Kako je navedeno istraga je pokrenuta protiv A.H. (1997) iz Novog Pazara zbog postojanja osnova sumnje da je kao kolovođa izvršio krivično djelo Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz čl. 344a st. 3. u vezi st. 1 Krivičnog zakonika i krivično djelo Napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz čl. 323. st. 3. u vezi st. 1. Krivičnog zakonika, dok je u odnosu na S. L. (1987), S. B. (2000), U. N. (2002), J. P. (1994), M. D. (1994), B. M. (2003), S. K. (1995), K. T. (2001), F. F. (2004.), svi iz Novog Pazara i protiv R. D. (2003) iz Sjenice, pokrenuta istraga zbog postojanja osnova sumnje da su kao grupa izvršili krivično delo Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu iz čl. 344a st. 2. u vezi st. 1 Krivičnog zakonika i po jedno krivično djelomNapad na službeno lice u vršenju službene dužnosti iz čl. 323. st. 3. u vezi st.1. Krivičnog zakonika.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: