15 Oktobra, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Politika

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori: Umanjen broj Bošnjaka

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori ocjenuje da je umanjen broj Bošnjaka ali pozdravlja objavljivanje popisnih rezultata i zahvaljuje građanima, kao i svim sunarodnicima na slobodnom izjašnjavanju o svom vlastitom identitetu, “čime je potvrđeno jasno opredjeljenje za reafirmacijom nacionalnog imena i maternjeg jezika”.

Podaci sa popisa stanovništva iz 2023. i 2011. pokazuju da se uvećao broj onih koji su se izjasnili kao Bošnjaci, smanjo broj “Muslimana”, ilustracija: RTCG

“Povećanje broja izjašnjenih Bošnjaka na 9,45 % i izjašnjenih govornika bosanskog jezika na 6,97% predstavlja iskorak i jačanje nacionalnog i jezičkog identiteta bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Time se jačaju pretpostavke za korištenje ustavnih i zakonskih mehanizama zaštite i nadgradnje manjinskih prava”, ocjenjeo je nakon današnjeg saopštavanja podataka o etničkoj pripadnosti, kao i na pitanja vjere, maternjeg jezika građana na Popisu stanovništva Crne Gore iz 2023. godine.

– Značajan broj Bošnjaka ostao neizjašnjen ili se pod određenim pritiscima izjasnio drugačije
.
Iz Bošjačkog vijeća naglašavaju da su svjesni da je značajan broj sunarodnika ostao neizjašnjen ili se pod određenim pritiscima izjasnio drugačije, “čime je, sigurno umanjen broj Bošnjaka”.

Predsjednik ️Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, foto: BV u CG, arhiv

Isto tako, sigurni smo i da značajan broj lica koja su privremeno odsutna iz Crne Gore nije popisan ili, u statističkoj obradi, nije uvršten u ovaj iskazani procenat pripadnika bošnjačkog naroda. Sve ovo će biti predmet naših analiza i mi ćemo kao Bošnjačko vijeće o tome imati poseban osvrt i ocjenu koju cemo predočiti javnosti. Smatramo da je veoma važno naglasiti da je Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, u veoma teškom i osjetljivom, politički turbulentnom tenutku, zajedno sa drugim relevantnim subjektima i institucijama, dalo veoma veliki doprinos u smanjivanju tenzija i definisanju uslova za slobodno izjašnjavanje i kredibilan popis stanovništva”, naveo je predsjednik ️Bošnjačkog vijeć u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

Prema rezultatima popisa u Crnoj Gori je od ukupno 623 633 popisana stanovnika 58 956 ili 9,45 procenta čine Bošnjaci, dok se 43 470 ili 6,97 izjasnilo da govori bosanskim jezikom.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: