13 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Politika Regija Srbija

Kurti: Vojska Srbije snimljena na 50 metara bliže graničnoj liniji sa Kosovom; Ministarstvo odbrane Srbije: Aktivnosti protiv švercera bespravno posječene šume

Premijer Kosova Albin Kurti objavio je na FB-u fotografije pripadnika i mehanizacije Vojske Srbije, navodeći da Srbija pomjeranjem svojih trupa oko 50 metara bliže graničnoj liniji sa Kosovom, na teritoriji opštine Kamenica, opet provocira.

“Relevantne sigurnosne institucije Republike Kosovo odmah su detektovale ove provokativne poteze srpske vojske, čiji je cilj podsticanje tenzija. Kad su vidjeli da smo ih uočili i snimili, brzo su pobjegli natrag na svoj teritorij. Vlada Republike Kosovo uložila je nezapamćena ulaganja u izgradnju i unapređenje kapaciteta obavještajnih, sigurnosnih i odbrambenih struktura, koje su spremne da spriječe svaku pretnju teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države”, naveo je Kurti.

Istakao je da sinergija sigurnosnih i obrambenih struktura, kao i saradnja s regionalnim i međunarodnim partnerima i saveznicima, predstavlja jamstvo sigurnosti na Kosovu.

Premijer Kosova Albin Kurti, foto: SNEWS, arhiv

“U međuvremenu, Srbija nastavlja da podstiče tenzije kroz hibridne akcije usjmerene na destabilizaciju regiona, iako se prostor za ove manevre iz dana u dan sužava. Kosovo ostaje postojano na svom putu ka euroatlantskim integracijama, sa svojim 24/7 budnim institucijama, štiteći zemlju i osiguravajući maksimalno praćenje situacije”, poručio je on.

-Ministarstvo odbrane Srbije: Šverceri posječene šume koje su došli u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije

Srbijnasko Ministarstvo odbrane je danas, povodom navoda kosovskg premijera o kretanju snaga Vojske Srbije, kako navode, u blizini administrativne linije sa Autonomnom pokrajinom Kosovom i Metohijom, istaklo da je riječ o nastavku kampanje dezinformacija usmjerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbijednosti Republike Srbije.

Саопштење

“U objavi na društvenim medijima vide se pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbjednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbjeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima. Navodne bezbijednosne snage koje Kurti pominje u medijima, koje su došle u kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije na pomenutoj lokaciji, su u stvari šverceri bespravno posječene šume sa teritorije centralne Srbije, što je inače postao unosan ilegalan posao. Juče su organi obezbjeđenja administrativne linije svojim aktivnostima presjekli ilegalne aktivnosti prebacivanja drvne građe na teritoriju AP KiM, pri čemu su šumokradice pobegle na prostor AP KiM, a zatečena pokretna sredstva koja su koristili za ovu kriminalnu aktivnost su predata pripadnicima MUP”, stoji u reagiranja Ministarstvo odbrane Srbije.

Navode Kurtija ocjenju kao širenje obmana i dezinformacija, koje su, kao piše i saopštenju, mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, dio su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na AP Kosovu i Metohiji i izbjegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza.

Dodaju i da u obezbjeđenju administrativne linije prema AP Kosovu i Metohiji nema mjesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbjednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Vijeca sigurnosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbejdnosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbjednosti Republike Srbije.

“U tom smislu, navodi da tzv. kosovske vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvih aktivnosti snaga Republike Srbije u KZB i duž administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazuju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma”, naglašavaju u tom saopštenju.

Predočava se i da Vojska Srbije obezbjeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i djelovanje organizovanog kriminala između ostalog i ilegalne seče šume u Kopnenoj zoni bezbijednosti i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: