11 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija Turska

IZS: Susret Halitovića sa Erbašom ključni korak na savremene izazove muslimana u Srbiji i regionu

Na poziv predsjednika Dijaneta Republike Turske, predstavnici Islamske zajednice Srbije (IZS), predvođeni vrhovnim poglavarom Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulemom Senad ef. Halitovićem, sastali su se danas u Beogradu.

Foto: Islamsla zajednica Srbije (IZS)

Kako je saopšteno iz Rijaste IZ-e Srbije tokom sastanka, koji je protekao u izuzetno srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, Reis Republike Turske Ali Erbaš, izrazio je zahvalnost na posjeti i istakao važnost međusobne saradnje u budućnosti.

“Ovom prilikom razgovarano je o dodatnom razvijanju međusobne saradnje i aktuelnim izazovima sa kojima se suočava Islamska zajednica Srbije, kao i o budućim perspektivama. Ali Erbaš i delegacija Islamske zajednice Srbije saglasili su se da su buduće perspektive saradnje ključne za unaprjeđenje vjerskih i kulturnih odnosa između Srbije i Turske. Ovaj sastanak predstavlja ključni korak ka unapređenju međureligijskih odnosa i zajedničkih napora u odgovoru na savremene izazove sa kojima se suočavaju muslimani u Srbiji i regionu.

Pored reisu-l-uleme Halitovića, sastanku su ispred IZS prisustvovali generalni sekretar i naibu-reis Eldin ef. Ašćerić, muftija sandžački Muhamed ef. Demirović, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić, muftija beogradski Muhamed ef. Hadžić, i šef Kabineta reisu-l-uleme dr. Nihad ef. Dervišević.

Predsednika Dijaneta Republike Turske Ali Erbaš bio je član delegacije te zemlje predvođene predsjednikom Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan tokom dvodnevne posjete Beogradu.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: