10 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

BNV: Ministarstvo prosvjete Srbije posvećeno pružanju podrške za obrazovanje na bosanskom jeziku

Ministrica prosvjete u srbijanskoj Vladi Slavica Đukić Dejanović potvrdila je posvećenost Ministarstva, na čijem je čelu, u pružanju pune podrške obrazovanju nastavnika za izvođenje nastave na bosanskom jeziku i izrazila spremnost da pomogne u prevazilaženju svih problema kako bi se osigurao kvalitetan obrazovni proces za Bošnjake u Republici Srbiji, saopšteno je nakon susreta u Beogradu zvaničnicima Ministrstva i Bošnjačkog nacionalnig vijeća (BNV).

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Adel Slatina, sastao se u Beogradu s ministricom prosvjete Slavicom Đukić Dejanović, gdje su razgovarali o modelima školovanja kadra za predavače na bosanskom jeziku.

Kako navode iz BNV-a predsjednik Vijeća je obavjestio ministricu o izazovima i rezultatima u oblasti obrazovanja, kao i o inicijativama Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao krovne institucije Bošnjaka ka unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na maternjem, bosanskom jeziku na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. 

“Predočeni su modeli kojima bi se došlo do kvaliteta obrazovanja iz naučnih oblasti od posebnog nacionalnog interesa za Bošnjake, kao i akreditacija studijskih programa na kojima bi se proizvodio kadar za nastavnike u osnovnim i srednjim školama gdje se odvija kompletna nastava na bosanskom jeziku”, navodi se.

Dodaje se da je predsjednik Vijeća na sastanku posebno istakao činjenicu napuštanja i odlaska stručnog kadra i nedavnim otkazima na Univerzitetu u Novom Pazaru.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: