10 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Crtao krst na spomen tabli Aćifa Efendije

Foto: H.Ć.,SNEWS

Stariji muškarac sprejem je danas iscrtao krst preko spomen table Aćifa Efendije Hadžiahmetovića.

On je sa sprejem u ruci oko 11.15 sati izašao iz obližnjeg lokala i oskrnavio tablu, rekao je jedan od očevidaca koji je napravio fotografiju.

Prolaznico su rekli da je riječ o M. Muriću i da se nakon oštećenja table brzo udaljio.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, a na mjestu gdje je tabla postavljena, u pješačkoj zoni, brzo su došli komunalni milicioneri.

Ranije je bilo više skrnavljenja i pokušaja da se ovo obilježje ošteti ili uništi.

Hadžiahmetović, u narodu poznat kao Aćif-efendija, jedan od najpoznatijih sandžačkih političara između dva svjetska rata. Rođen je u Novom Pazaru, 1887. godine. Osnivač je i predsjednik bošnjačke političke stranke Džemijet. Bio je narodni poslanik u Skupštini Srba Hrvata i Slovenaca i poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, načelnik sreza i organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada u toku Drugog svjetskog rata.

Aćif Hadžiahmetović je posebno upamćen kao zaštitnik srpskog stanovništva u Novom Pazaru i Sandžaku tokom trajanja Drugog svjetskog rata.

Streljan je odlukom komunističkog prijekog suda 1945. godine sa gradonačelnikom Novog Pazara Ahmed ef. Dacom i drugim najuglednijim Bošnjacima.

Spomen tabla postavljena je 2012. godine na mjestu gdje je nekada bila kuća Hadžiahmetovića kao dio programa memorijala postavljanja 20 tabli u 11 sandžačkih opština od Plava i Gusinja do Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2012. godinu proglasila “Godinom bošnjačkog kulturnog nasljeđa” u Srbiji i tim povodom postavilo table na kućama i objektima u kojim su živjele i djelovale znamenite ličnosti iz bošnjačke historije.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: