9 Oktobra, 2024
Aktuelno Art Kultura Regija Sandžak

Izložba umjetničkih djela sa Likovne kolonije „Sjenica 2024“: Nepresušni izvor inovacija i ljepote

U sali Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u toku je izložba umjetničkih radova sa Likovne kolonije „Sjenica 2024“. U postavci su djela 14 umjetnika iz Republike Turske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, učesnika osme Likovne kolonije u Sjenici.

Bošnjačko nacionalno vijeće je, 26. septembra, svečanim otvaranjem ove izložbe slika započelo obilježavanje 28. septembra – Dana Bošnjaka.

Postavka sadrži 26 akrilika na platnu.

Predsjednica Odbora za kulturu BNV-a i selektorka kolonije Emina Ganić je u predgovoru prospketa VIII međunarodne Likovne kolonije „Sjenica 2024“ je ocjenila da mostovi prijateljstva i umjetnosti prevazilaze vrijeme i prostor i da održavanje ovog kulturnog događaja čini da ono postaje važno središte umjetnosti i postaje prepoznatljivo u umjetničkim krugovima.

“Ova izložba je rezultat neumornog rada i svaka insiracija je nastala u fantastičnom i prijateljskom okruženju. Ona odiše bogatom vizuelnom raznolikošću koja se ogleda u spoju stilova gdje umjetnici izražavaju svoje emocije i razmišljanja kroz ekspresivni lirizam bogatog kolorita, nadrealne i apstraktne forme dodaju misteriozn sloj ispunjen simbolizmom i metaforama, odražavajući složenost naše stvarnosti”, navela je ona.

Dodala je i da se može zaključiti da su likovni dijalozi na Koloniji prava suština umjetnosti – komunicirati, dijeliti i slaviti u zajedničkom umjetničkom iskustvu koz univerzalni jezik koji ujedinjuje ljude bez obzira ne porijeklo i kulturu.

“Podrška Bošnjačkog nacionalnog vijeća ne samo da pomaže da ove inicijative opstanu, već i doprinose njihovom rastu i razvoju, Ova podrška otvara put bogatom kulturnom okruženju gdje umjetnost može da inspiriše i prosvijetli, postajući nepresušni izvor inovacija i ljepote. Ulažući u umjetnost ulažemo u budućnost kulture, a tu blagodat će uživati i generacije koje dolaze jer umjetnost treba da napreduje i ostane vitalni dio našg društva”, poručila je predsjednica Odbora za kulturu BNV-a i selektorka kolonije Emina Ganić.

Bošnjačko nacionalno vijeće je uzimajući u obzir historijski i kulturološki značaj Sjeničke konferencije ustanovilo likovnu koloniju Sjenica i ona je po prvi put organizovana 2017. godine na stogodišnjicu Sjeničke konferencije.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: