9 Oktobra, 2024
Aktuelno Kultura Sandžak Srbija

BZK “Preporod” u Sandžaku i Srbiji bez promjene imena

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ sa sjedištem u Novom Pazaru, a koja djeluje na teritoriji Republike Srbije, obavještava javnost da neće mijenjati naziv.

“U ovom trenutku je važno da članstvo naše organizcije širom Republike Srbije, javnost u Sandžaku, dijaspora, kao i javnost u BiH, čuje naš odlučni stav – nećemo promijeniti ime, naša organizacija, koju od 2005. godine čuvamo od svih političkih uticaja, ostaje vjerna tradiciji, čuva i usavršava postojeće projekte i započinje nove”, stoji u obavijesti Upravnog odbora, objavio je portal Kazaljka.

BZK “Peporod” sa sjedištem u Novom Pazaru smatra da se trenutna dezorjentisanosti oko imena BZK “Preporod” u BiH može prevazići kompromisom, međusobnim respektom i koračanjem na putu kojim su davno zacrtali Muhsin Rizvić, Alija Isaković, Enes Duraković, Munib Maglajlić kao i mnogi koji su znanje i energiju utkali u tradiciju, simbole i projekte.

“Bez ikakvih strasti, bez ružnih riječi, bez prepirki, treba nastaviti utabanom stazom imena koje je prepoznatljivo i za koje su Bošnjaci vezani. BZK „Preporod“ sa sjedištem u Novom Pazaru nastaviće da baštini sve vrijednosti i dostignuća našeg udruženja i nećemo promijeniti svoj naziv i simbole. Smatramo da su i naziv i simboli utkani u biće bošnjačkog naroda na svim prostorima”, stoji u dokumentu koji je proslijeđen članstvu i medijima.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: