1 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Politika Sandžak Srbija

Rektorka DUNP-a u BNV-u na promociji Priručnika „Jezička kultura i norma bosanskoga jezika“

U okviru programa obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u subotu je održana promociju Priručnika „Jezička kultura i norma bosanskoga jezika“.

Na tom skupu, između ostalih, prisusutvovali su rektor i prorektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr Zana Dolićanin i prof. dr Milovan Bratić.

Priručnik, namijenjen profesorima i učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola, s ciljem unaprjeđenja jezičke pismenosti i očuvanja bosanskog jezika, prezentovali su autori vijećnik doc. dr. Adnan Bjelak, književnik Ersan Muhović i direktorica Centra „Isa-beg Ishaković“ Esma Brunčević. moderator promocije bila je vijećnik Indira Hadžibulić.

Kako je predočeno iz BNV-a priručnik obuhvata historijsku periodizaciju i normu bosanskog jezika, a projekat je Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku „Isa-beg Ishaković“ koji je podržalo Bošnjačko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Promociji su, pored rukovodstva i članova odbora Vijeća, prisustvovali konzul-žeran Bosne i Hercegovine Selma Užičanin, direktori osnovnih i srednjih škola, kao i drugi zainteresirani građani Sandžaka.

– Nastale nove okolnosti

Podsjećamo da su se predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP), prije deset dana, saglasili da je zajednički cilj najvišeg bošnjačkog predstavničkog tijela i tog univerziteta da se formira studijski program Bosanski jezik i bošnjačka književnost, kao i da značajnu ulogu u tome treba da ima Ministarstvo prosvjete Republike Srbije.

Rektor DUNP-a prof. dr Zana Dolićanin nakon sastanku iznijela stav da bi za formiranje ovog studijskog programa bilo najefikasnije sa nekim od univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Sastanak i dogovor između zvaničnika BNV-a i predstavnika DUNP-a uslijedio je nakon pisanja SNEWS-a, početkom jula ove godine, da se kroz materijal za akreditaciju studijskog programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) izbacuju nastavni sadržaji iz oblasti bosanskog jezika i bošnjačke književnosti i reagiranja iz BNV-a i pisanja provladinih medija u Beogradu da “bosanski jezik i Bošnjaci ne postoje”.

Jedan od zvaničnika BNV-a je, komentarišući za SNEWS, prusustvo rektora i prorektora DUNP-a na promociji priručnika o bosanskom jeziku kazao da su “nastale su nove okolnosti”.

Doc. dr Adnan Bjelak, foto: BNV

Za izradu tog akreditacionaog materijala od srane mentora bio je angažovan i Adnan Bjelak, vijećnik aktuelnog saziva BNV-a koji je u međuvremenu stekao zvanje docenta.

Akreditacija za studijski program Srpski jezik i književnost, u okviru kojeg su se do sada izučaval i predmeti za bosanski jezik i književnost, je u postupku obnove.

Šef katedre na DUNP-u za studijski program Srpski jezik i književnosti prof. dr Dragana Novakov u javnom nastupu je bosanski jezik označila kao “nepostojeći”.

Zbog negiranja bosanskog jezika, između ostalih, stavovima profesorie Novakov koje su objavile Večernje novosti Komisije za žalbe Savjeta za štampu jednoglasno je donijela odluku da su Večernje novosti prekršile Kodeks novinara, kako je rečeno, diskriminišući Bošnjake u dva teksta.

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da DUNP radi po diktatu paralelnih struktura vlasti i da od ovog mjeseca na toj visokoškolskoj ustanovi treba uspostaviti katerdu za bosanski jezik .

“Taj univerzitet, koji smo finansirali, na drzak i nezakonit način, po diktatu paralelnih struktura vlasti da izbaci bosanski jezik. Navodno, imate pravo na bosanski jezik, ali nemate pravo da školujete kadrove, da ti kadrovi nauče bošnjačku kulturu i bošnjački identitet, i vaspitači i predavači u osnovnim školama i na fakultetima. Pozivam Bošnjačko nacionalno vijeće da preduzme mjere u skladu sa svojim ovlašćenjima i da, direktno sa Ministartvom prosvjete, nađu razumijevanje i počev od ovog mjeseca uspostave katedru za bosanski jezik na Državnom univerzitetu. To se može za jedan dan sa mladim srpskim intelektualcima koji nisu opterećeni ni krivi što je neko činio zločine nad Bošnjacima“, rekao je Ugljanin prošlog četvrtka na konferenciji za medije.

Presjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Adel Slatina izjavio je da će Vijeće insistirati da se na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) otvori posebna Katedra za bosanski jezik i bošnjačku književnost.

M .H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: