20 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Savjet za štampu: Večernje novosti diskriminisale Bošnjake i prekršile Kodeks novinara

Komisije za žalbe Savjeta za štampu jednoglasno je donijela odluku da su Večernje novosti prekršile Kodeks novinara, kako je rečeno, diskriminišući Bošnjake u dva teksta.

Prema odluci za koju su glasali svi članovi Komisije za žalbe Savjeta za štampu prekršen je Kodeks uu poglavlju 4, tačka jedan i šest (1. Novinar je, pre svega, odgovoran svojim čitaocima, slušaocima i gledaocima. Tu odgovornost ne sme da podredi interesima drugih, a posebno interesima izdavača, vlade i drugih državnih organa. Novinar se mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja, 6. Novinar neguje kulturu i etiku javne reči, poštuje pravo na odgovor, izvinjenje i ispravku i dužan je da blagovremeno objavi odgovarajuću ispravku), kao i u poglavlju 5, tačka 4 (4. Novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnom opredeljenju, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu).

Večernje novosti su na svom portali objavile dva teksta vezana za bosanski jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1394688/analiza-novosti-sta-krije-iza-pokusaja-izmene-programa-univerzitetu-novom-pazaru
https://www.novosti.rs/drustvo/vesti/1394690/bosanskom-jeziku-stoje-vukovi-brkovi-analiza-novosti-sta-krije-iza-pokusaja-izmene-programa-univerzitetu-novom-pazaru/komentari/svipoglavlje) nakon čega je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) uputilo odgovor-demant i žalbu Komisiji za žalbe Savjeta za štampu jer ga Večernje novosti nisu objavile u skladu sa zakonom.

Mediji koji prihvataju nadležnost Savjeta za štampu imaju obavezu da objave odluku Komisije za žalbe da su prekršili Kodeks. Medijima koji nadležnost ne prihvataju se izriče javna opomena, koju nisu u obavezi da objave.

Večernje novosti su provladin medij i na listi su medija u Srbiji koji su pekršili Kodeks novinara u posljednjih 12 mjeseci.

M . H .

Povezane vijesti

%d bloggers like this: