27 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

“Krađa fotografija” sa SNEWS-a: Divlji portal na sudu, zbog pomaganja okrivljen direktor Sandžak TV i MC-a Islamske zajednice u Srbiji

Zbog pomaganja u “krađi fotografija”, odnosno u izvršenju krivičnih djela iz oblasti autorskih prava, 24. oktobra ove godine u Osnovnom sudu u Novom Pazaru treba da počne suđenje aktuelnom direktoru Sandžak TV i Medija centra Islamske zajednice u Srbiji Salahudinu Fetiću.

Zgrada pravosuđa u Novom Pazaru, foto: SNEWS, arhiv

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Pazaru je, zbog postojanja opravdane sumnje da je pod svojim imenom, kao direktor privrednog društva “Sandžak Media DOO” pomagao NN licu da neovlašćeno preuzima sadržaje sa portala SNEWS i javno ih objavljuje na portalu sanzdakpress.net, 7. avgusta Osnovnom sudu u Novom Pazaru protiv Salahudina Fetića podnijelo optužni prijedlog.

“Ukradene fotografije” sa SNEWS-a

Tužilaštvo, postupajući po krivičnoj prijavi autora fotografija i urednika SNEWS-a Medina Halilovića, nakon tri godine istrage, dopuna i urgencija Fetiću stavlja na teret da je u periodu od 12 . jula 2020. do 10 . maja 2021. godine sa umišljajem pomogao drugom da se neovlašćeno objavi i snimi, javno saopšti tuđe autorsko djelo – fotografija, tekst naslov čiji je autor Medin Halilović.

Kako se naovdi u optužnom aktu Fetić je to učinio na taj način što je u navedenom periodu u više navrata finansirao uslugu za hosting portala “sandzakpress.net” kod pravnog lica “Dream Web Technologies Doo”, sa sjedištem u Republici Srbiji, i kao direktor, posredstvom svoje firme omogućio medijski prostor za oglašavanje portala “sandzakpress.net”.

“Tako je neposredno pomogao NN licu da neovlašćeno javno objavi, snimi i saopšti na portalu ‘sandzakpress.net’ fotografije, tekstove čiji je autor Medin Halilović, tako što je bez njegove saglasnosti uzimao njegove fotografije, tekstove i naslove sa sajta ‘snews.rs’ i iste neovlašćeno javno objavljivao, snimao, saopštavao za vijesti na sajtu ‘sandzakpress.net'”, stoji u optužinom prijedlogu OJT u Novom Pazaru.

Pored fotodokumentacije sa nekoliko desetina predmetnih fotografija javni tužilac Muhedin Dedeić je, između ostalog, predložio da se u dokaznom postupku pročitaju nalazi i mšljenja vještaka IT i elektrotehnike, izjava direktora “Dream Web Technologies Doo”, kao prilozi iz krivične prijave.

– Predmet dodijeljen sudiji Fuadu Zukorliću

Suđenje za prvi ovakav slučaj u Novom Pazaru, u predmetu K 390/2024, zakazano je za 24. oktobar ove godine, sa početkom u 10:30 sati u kabinetu broj 31, kod sudije Fuada Zukorlića.

Portal na kojem su objavljivane ukradene fotografije sa SNEWS-a, uglavnom objavljuje sadržaje kojim promoviše stavove Stranke pravde i pomirenja (SPP) i Islamske zajednice u Srbiji (IZuS), kao i dijelove medijskih sadržaja sa Sandžak TV, NA SANA i drugih lokalnih i regionalnih registrovanih medija.

Javno dostupnim internet alatom, , https://dnslytics.com/reverse-adsense koji koriste ovlašćeni čekeri „google“ i „facebook“ u oktobru 2021. godine redakcija SNEWS-a otkrila je da iza četiri internet stranice: sandzakpress.net, bosnapress.net, islampress.net i bosnjackidnk.com stoji isti vlasnik, tačnije novčani prihodi od reklama sa ovih portala su registrovani sa zajedničkim „pub“ identifikacionim brojem, o čemu je SNEWS pisao, ali i, uz proložene dokaze, upoznao nadležne organe.

Pub je jedinstveni broj koji Google platforma „Adsense“ veže za bankovni račun jednog lica.

Kada na Adsense pretraživaču ukucate „sandzakpress.net“ dobićete podatke ne samo za ovaj sajt već i sa ostala tri.

Zajedničko za sva četiri je biio „pub-4364593315702319“.

Dalje smo utvrdili da iza sajta „bonjackidnk.com“ stoji upisano, kao kontak lice, ime “Usame Zukorlić”. Ostala tri sajta nisu imala impesum i stvarna lica za kontakt, te se mogu svrstat u divlje i neregistrovane portale, a identitet odgovornih lica nije bilo moguće utvrditi zbog prikrivanja servera (DNS podataka).

Sajt „bonjackidnk.com“ više nije dostupan na toj adresi.

Sada predsjedika SPP-a i ministar u Vladi Srbije Usame Zukorlić , kada nije obavljao te funkcije, kao predsjednik udruženja RED demantovao je povezanost sa portalom sandzakpress.net.

Povezanost sa ovim portalom javno je negirao u jednom slučaju i direktor Sandžak Media DOO  Salahudin Fetić.

Usame Zukorlić i okrivljeni Salahudin Fetić su u bliskim rodinskim vezama i dugogodišnji su saradnici.

Također se, pretragom sa raspoloživim i javno dostupnim alatima na internetu, došlo do podataka da je „sandzakpress.net“, nakon podnošenja krivične prijave, do kraja marta 2021. godine koristio hosting usluge preko firme iz Beograda, a kasnije je servere prebacio u inostranstvo.

Danas, pretraga na https://search.dnslytics.com/search?d=domains&q=sandzakpress.net, za statičku IP adresu 168.119.8.92, pokazuje da je na lokaciji Falkenstein, Saxony, (Germany) i hostuje se preko Hetzner (Hetzner Online).

Readakcija SNEWS-a će, zbog specifičnosti ovog slučaja, pozvati novinarska udruženja, međunarodne i domaće organizacije da prate ovaj sudski postupak.

Redakcija SNEWS-a

Povezane vijesti

%d bloggers like this: