27 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Zdravlje

“Daj krv, spasi život”: Krv dalo 45, na akciju došlo 50 dobrovoljnih davalaca

U Novom Pazaru je na današnjoj akciji krv dalo 45 dobrovoljnih davalaca.

U novopazarskom Domu omladine kako bi dalo dragocjen tečnost javilo se 50 građana, rečeno je iz Crvenog krsta.

Akciju prikupljanja krvi “Daj krv, spasi život” Crveni krst sprovodi svakog drugog utorka od 9 do 14 sati u novopazarskom Domu omladine.

Da bi neko mogao dati krv treba da ima između 18 i 65 godina i više od 50 kilograma, da se dobro osjeća i zadovoljava granične vrijednosti hemoglobina. Muškarsci krv mogu da daju svaka tri jeseca, a žene svaka šetiri. Prije davanja krvi poželjno je da se nešto pojede i popije.

Od 1. januara ove 2019. godine započela je puna primjena novog Zakona o transfuzijskoj medicini, kojim se ukida namjensko davanje krvi. Odredbama zakona službe za transfuziju u gradovima i opštinama ne ukidaju, već postaju dobro organizovane banke krvi. To je, praktično trebalo da zači da krv, u slučaju potreb, čeka pacijente i da porodice prilikom hirurških zahvata i drugih situacija ne trebaju da se angažuju na prikupljanju “tečnosti koja život znači”.

Novi Pazar je, prema tom propisu sastavni dio beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

Prema zakonu bolničke banke krvi dužne su da svoje godišnje potrebe za krvlju i komponentama krvi dostave ovlašćenim transfuzijskim ustanovama od kojih se snabdjevaju najkasnije do 15. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

Novom Pazaru je mjesečno potrebno oko 130 jedinica krvi, a najviše nedostaje krvi 0, A i B (‘-)krvne grupe.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: