27 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Na sjednici BNV jednoglasna osuda javne demonstracije nacionalizma u Novom Pazaru: Ozbiljna prijetnja miru i pogoršanju međunacionalnih odnosa u Sandžaku


Zaključkom za koji su glasali svi vijećnici Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), na svojoj osmoj redovnoj sjednici, danas je najoštije osudilo javnu demonstriranje nacionalizma, kako je navedeno, sa ciljem uznemiravanja Bošnjaka.

U usvojenom zaključku koji je na kraju sjednice pročitao predsjednik BNV-a Adel Slatina, 22. septembra, predo;ava se da su u koloni svatova, prolazeći kroz centar Novog Pazara isticane su zastave nepostojeće tvorevine Republike srpske krajine sa drugim nacionalističkim simbolima.

„Ovakve provokacije predstavljaju ozbiljnu prijetnju javnom redu i miru, te pogoršanju međunacionalnih odnosa u Sandžaku. Simbolika koja je korišćena u ovom incidentu izaziva duboku zabrinutost, obzirom da je Bošnjacima poznata historija iz devdesetih godina i značenje navedenih simbola“, stoji u usvojem zaključku.
BNV ovim zaključkom zahtjeva hitnu reakciju nadležnih organa, posebno tužilaštva, kako bi se ovaj incident detaljno ispitao, a odgovorni priveli pravdi.

„Očekujemo da se javno i transparentno obavjesti javnost o svim mjerama koje će biti preduzete kako bi se spriječile slične situacije u budućnosti. Pozivamo tužilaštvo, kao i sve nadležne institucije organa vlasti da pokažu odgovornost i ozbiljnost u zaštiti svih građana Novog Pazara i Sandžaka, s posebnim naglaskom na osiguranje sigurnosti i prava Bošnjaka“, stoji u tom aktu.

Iz BNV-a su poručili da će nastaviti da se bori za očuvanje mira i stabilnosti i za prava Bošnjaka, te doprinosi izgradnji harmoničnih međuljudskih odnosa u Sandžaku.

Predstavnici svih vijećničkih grupa su podržali i pozdravili usvajanje zaključka. Ocjenjeno je i da je usvajanje ovakvog zaključka predstavlja konsenzus oko vitalnih nacionalnih interesa Bošnjaka.

U vezi kolone svatova i isticanja nacionalističkih simbola kroz centar Novog Pazara i u naselju Lug gdje u većini stanuju Bošnjaci do sada se nisu oglašaali drž avni organi.

U Novom Pazaru se špekuliše da su u ovom događaju učestvovali bivši pripadnici MUP-a Srbije.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: