19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

BNV: Zbog diskriminacije i govora mržnje u “Večernjim novostima” podnešena žalba Savjetu za štampu

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) podnijelo je žalbu Savjetu za štampu, Komisiji za žalbe, zbog dva teksta objavljena u Večernjim novostima u kojima se preko sagovornika negira postojanje bosanskog jezika.

Od Savjeta za štampu se zahtjeva da poduzmu odgovarajuće mjere protiv odgovomih lica u tom mediju.

Kako se navodi u proslijeđenoj žalbi na internet stranici lista “Večemje novosti” 6. augusta ove godine pojavio se tekst Lj. Begenišić pod naslovom Analiza ‘Novosti’: Šta se krije iza pokušaja izmene programa na univerzitetu u Novom Pazaru”, a već narednog dana, 7. avgusta ., biva objavljen svojevrsni nastavak teksta, pod naslovom Na ‘bosanskom jeziku’ stoje – Vukovi brkovi.

U prvom tekstu autor/ica donosi dijelove razgovora sa prof. dr Draganom Novakov sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP),, a u drugom izjave prof. dr. Srete Tanasića i prof. dr. Miloša Kovacčvića kombinira sa dijelovima ranije objavljenog javnog istupa prof. dr. Dragoljuba Petrovića.

Iz BNV-a smatraju da ovi tekstovi sadrže povrede brojnih pravnih regulativa koje su uredile status i prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji., te da predstavljaju “grubo kršenje prava Bošnjaka na vlastiti nacionalni i jezički identitet”.

Podsjeća se da na prostoru Republike Srbije bosanski jezik u obrazovnom sistemu se javlja najprije kao izbomi predmet 2003. godine, a potom kao cjelovito obrazovanje na bosanskom jeziku od školske 2012/2013. godine, i to u gradu Novom Pazaru, te općinama Tutinu, Sjenici i Prijepolju, i to u predskolškom, osnovnom i srednjem obrazovanju, a da se na prostoru Priboja i Nove Varoši jos uvijek izvodi samo izbomi predmet Bosanski jezik s elementima nacionalne kulture, da matura nakon osnovne škole postoji već osam godina uzastopno i da je u potpunosti pripremljeno sve za Državnu maturu nakon srednje škole, da postoji potreba za obrazovanjem kadra koji će predavati bosanski jezik u osnovnoj i srednjoj školi i da je najlogičnije da to bude na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, gdje je sličan studij postojao u manjoj iii većoj mjeri od njegovog osnivanja 2006. godine pa do prestanka akreditacije ovog studija 2022. godine.

“Medijski napisi u “Večemjim novostima” oslikavaju potpuno nerazumijevanje stanja u ovoj zajednici, ispoljavajuci pritom snažne poruke diskriminacije i govora mržnje utemeljene na rigidnim i ultranacionalistickim stavovima, koji su jasno i nedvosmisleno izneseni. S tim u vezi, u oba teksta su prekršeni brojni postulati objektivnog nepristrasnog novinarstva, pri čemu novinar i njegovi sagovomici idu do granice govora mržnje i netrpeljivosti prema drugom i drugacijem, a da tom prilikom potpuno zanemaruju naučno utvrdene činjenice i ustavna i zakonska načela”, zaključuje se u žalbi i podsjeća da taj medij nije objavio odgovor – demanti potpredsjednika BNV-a prof. .dr Seada Šemsovića.

Savjet za štampu je nezavisno, samoregulatorno tijelo, koje prati poštovanje Kodeksa novinara Srbije u štampanim i onlajn medijima.

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: