19 Septembra, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Srbija: Usvojeni prijedlozi nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, njemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine

Na 13. sjednici Savjeta za nacionalne manjine Vlade Srbije jednoglasno su usvojeni prijedlozi nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, njemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Također, na sjednici je jednoglasno usvojen i Prijedlog programa za dodjelu sredstava iz Budžetskog fonda za nacionalne manjine, za koji su sredstva obezbijeđena Zakonom o budžetu i iznose 30.000.000 dinara.

Ova sredstva će biti dodeljena putem javnog konkursa koje će uslovno raspisati Ministarstvo, saopštla je Pres slu žba Vlade Srbije.

Prema Prijedlogu programa za dodjelu sredstava, predviđeno je da je kultura prioritetna oblast finansiranja programa i projekata za nacionalne manjine u 2024. godini, čime se potvrđuje opredjeljenje Vlade da nastavi rad na unaprjeđenju i razvoju kulturnih praksi nacionalnih manjina u Srbiji.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov predstavio je u srijedu, na sjednici Savjeta za nacionalne manjine, aktivnosti ovog ministarstva koje se preduzimaju i koje se planiraju u narednom periodu u oblasti unaprjeđenja položaja i prava pripadnika nacionalnih manjina.

Žigmanov je u uvodnom obraćanju poručio da će Ministarstvo nastaviti saradnju sa svim organima vlasti koji su zaduženi za pitanja od značaja za nacionalne manjine, te da će i nadalje graditi partnerske odnose sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

On je, također, naglasio da je resorno ministarstvo adresa za rješavanje svih izazova sa kojim se u svom radu susreću nacionalni savjeti.

Jedna od ključnih tema sednice bila je potvrđivanje predloga nacionalnih simbola i praznika bošnjačke, goranske, nemačke, romske, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, koji su jednoglasno usvojeni.

Sjednici, trinaestoj po redu, predsedavali su Žigmanov i zamjenik predsednika Savjeta za nacionalne manjine, a prisustvovali su predstavnici svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina i resornih državnih organa koji su članovi Savjeta.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: