18 Oktobra, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Delegacija Vijeća Evrope (VE) posjetila Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV)

Delegacija Savjetodavnog komiteta Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope (VE), posjetila je u utorak Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se sastala sa predsjednicom Misalom Pramenković.

Ova posjeta realizirana je u okviru redovnog monitorniga nad sprovođenjem Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope, koja se trenutno nalazi u petom ciklusu praćenja.

Tokom sastanka, razgovarano je o izazovima s kojima se suočava bošnjačka zajednica u Republici Srbiji, uključujući konkretne probleme u ostvarivanju prava i slučajevima diskriminacije u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture, informisanja i djelotvornog učešća Bošnjaka u javnom životu, sapšteno je iz BNV-a.

Dodaje se da je rukovodstvo Vijeća istaklo značaj poštovanja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina Vijeća Evrope, te izrazili spremnost za dalje aktivnosti, a sve u cilju unaprjeđenja prava i položaja Bošnjaka.

U Delegaciji VE bili su Šarunas Liekis, predstavnik Litvanije, Tomaš Hrustič, predstavnik Slovačke Republike, Besarion Bokhashvili, predstavnik Gruzije, i Lusine Drampyan, administratorica Sastanku su, pored predsjednice BNV-a prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Fuad Baćićanin i sekretar Samer Jusović.

Foto BNV

M. H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: