SNews recepti: Iftarski meni za 5. dan ramazana
Iftarski meni za 5. dan ramazana
Čorba sa šargarepom i fidom,
Grašak sa mljevenim mesom,
Zelena salata,
Kompot ( ošaf od suhog voća)
Čorba sa šargarepom i fidom:
Najprije skuhati dva manja bataka, odvojiti ih od kostiju, a meso sitno iseći. U šerpu zapržiti glavicu crnog luka i 300 grama izrendane šargarepe. Dodati čorbu od kuhanih bataka, a kad počne da vri lagano dodavati 50 grama fide. Kuhati 5 minuta i dodavanjem mesa i začina ostaviti da se kuha 10- tak minuta.
Grašak sa mljevenim mesom:
Iseckanom crnom luku kojeg przimo na maslacu dodati pola kilograma mljevenog mesa i dobro izdinstsnti. Meso će pustiti čorbu od sebe pa na to staviti pola kilograma graška i dva krompira sečenih na kocke. Sipati oko 2 litra vode, posoliti, dodati začine i ostaviti da se kuha na tihoj vatri oko sat vremena.
Zelena salata:
Iseći zrlrnu salatu, crni luk, jedan krastavac i jedan paradiz. Posoliti, preliti maslinovim uljem i jabukovim sirčetom.
Kompot (hošaf) od suhog voća:
Najprije ostaviti voće( pola kilograma suhih šljiva ili krušaka) u vreloj vodi da odstoji 20- minuta. U 2 litra vrele vodu sipati 300 grama šecera i kad se skuha dodati potopljeno voće. Kuhati jos 30 minuta. Servirati hladno. Vroma osvježavajući napitak za iftar.
Najnoviji komentari